Duizeligheid

Duizeligheid en duizeligheidsklachten zijn vervelend en kunnen u beperken in uw dagelijkse leven. Sommige mensen voelen zich er onzeker door, kunnen zich minder goed concentreren of hebben hoofdpijn en/of nekklachten. Vaak is er voor duizeligheid geen duidelijke oorzaak. Bij een aantal vormen van duizeligheid kan fysiotherapie T4 u helpen.

Veel mensen voelen zich wel eens licht in hun hoofd of draaierig. Maar bij een aantal mensen komt dit zo vaak voor dat ze minder goed functioneren.

De duizelingen kunnen door stoornissen in de nek veroorzaakt worden. Zo wordt er in de literatuur een verhoogde spierspanning of slijtage als mogelijke verklaringen gegeven.

Er zijn verschillende vormen van duizeligheid

  • BPPD (Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid). Dit wordt ook wel draaiduizeligheid genoemd. De duizeligheid ontstaat bij het bewegen van het hoofd, bijvoorbeeld bij het voorover bukken of omhoog kijken en kan een paar minuten duren. Draaiduizeligheid komt door een stoornis in het evenwichtsorgaan.
  • Cervicogene duizeligheid. Deze vorm van duizeligheid komt door een bepaalde beweging van uw nek. U voelt zich dan licht in uw hoofd en onstabiel. U kunt ook pijn in uw nek hebben, misselijk zijn en wazig zien. De duizeligheid kan een paar minuten duren, maar soms ook uren aanhouden.
  • Neuritis vestibularis. Bij neuritis vestibularis valt een evenwichtsorgaan uit. U voelt zich dan behoorlijk duizelig. Dit kan een paar dagen duren.
  • Ziekte van Ménière. Deze ziekte kenmerkt zich door duizeligheid, slecht horen en oorsuizen. De duizeligheid kan een paar uur duren. Over de oorzaak is nog weinig bekend.

3 Feiten over duizeligheid

  • 27 van de 1000 patiënten hebben duizeligheidsklachten.
  • Vrouwen bezoeken de huisarts twee keer zo vaak met duizeligheidsklachten dan mannen.
  • Er is een duidelijke toename van de klacht met de leeftijd.

Wat kan de therapeut voor u betekenen?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat manuele therapie de duizeligheidsklachten kan verminderen. De manueel therapeut kijkt of uw bewegingsapparaat (het geheel van botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen) de duizeligheid veroorzaakt.

Een éénmalig consult bij de manueel therapeut kan u helpen om in te schatten met wat voor type klachten u te maken heeft, wat u kunt verwachten en welke adviezen specifiek voor u van toepassing zijn.